Autoportret: Text

Autoportret Tijane Pakić-Feterman predstavlјa seriju od dvadeset i jedne fotografije u boji koje je umetnica realizovala tokom 2000/2001. Osim fotografija koje je Pakićeva lično snimila, ovaj rad polovično uklјučuje i naknadno izrađene fotografije sa porodičnih negativa koji su nastali u periodu njenog ranog detinjstva sredinom sedamdesetih godina.

Fotografije iz serije Autoportret prikazuju režirane scene preuzete iz snova autorke i njene sestrebliznakinje Milјane. Snovi su tumačeni na grupnim psihoanalitičkim seansama a zatim scenski obrađeni kao nov fotografski sadržaj. Značajno je pojavlјivanje Tijaninih i Milјaninih fotografija iz detinjstva, kao i zajedničkih fotografija sa njihovim starijim bratom, koje Tijana ubacuje u ovu seriju kao novi agens – vizuelni podsticaj za razumevanje perioda života kog se umetnica ne seća, čime istovremeno uvodi u strukturu rada još jednog autora fotografija: svoga oca.

Na karakterističan način je prisutna uloga fotografije u ovom radu. Dok u jednom slučaju ilustruje slike iz snova – onda kada je reč o fotografijama koje je Tijana snimila – u drugom, kod fotografija izrađenih sa starih porodičnih negativa, ona biva podsticaj da se protumače snovi koji su ilustrovani novim, autorskim fotografijama.

Pitanja blizanaštva, prošlosti, iskustva i identiteta čine glavni tematski okvir rada Autoportret.

Kombinacijom fotografija koje prikazuju snove i fotografija koje simbolizuju potencijalne okidače za moguće razumevanje snova, gradi se mreža značenja u odnosima fotografije prema stvarnosti, fotografije prema sećanju, fotografije prema fotografiji. Dodatna pometnja nastaje kada se posmatrač suoči sa poteškoćom da uoči razlike u izgledu sestara, s obzirom na njihovu izrazitu sličnost. Analitičan posmatrač, sa dugim iskustvom poznavanja umetnice i njene sestre, zateći će sebe u istim dilemama kao i nakon prvog susreta: Ko je ovde ko?

text: Ivan Petrović, u okviru izložbe Bliskost i razlike I  Galerija Remont, Beograd

2. septembar – 1. oktobar 2021.